Reportage Användarseminarium 2013

2013 års användarseminarium i Hudiksvall har gått av stapeln. Morgan Persson, VD på Monitor, höll ett fängslande inledningstal och det bjöds på både små och stora nyheter och även minikurser i MONITOR. Årets gästföreläsare PG Wettsjö höll en mycket underhållande föreläsning om personlig kommunikation och service. På torsdagskvällen var det i vanlig ordning middag och underhållning.

Liksom tidigare år kom det drygt 200 besökare till Kulturhuset i Hudiksvall. Till endagsseminariet i Jönköping den 5 september kom det ca 120 personer. I Hudiksvall fanns utvecklare, säljare och supportpersonal på plats under de två dagarna, så att besökarna hade möjlighet att träffa personalen och ställa frågor.

Nytt i år var att stora salen i Kulturhuset var utrustad med gradänger istället för bord och stolar, vilket gjorde att åhörarna kom närmare scenen och därigenom såg och hörde bättre.

Morgan Persson, VD på Monitor, inledde seminariet med att berätta om den nu aktuella filmen ”Hur många kramar finns det i världen”, som ligger 1:a på biotoppen. Skådespelarna i filmen kommer från Glada Hudik-teatern. Claes Malmberg och Per Morberg är med som gästskådespelare. Filmens budskap är att vi alla är olika.

– Och det är väl tur det att det är så! Genom att vi ser på saker och ting på olika sätt så skapas en kraft och dynamik som hjälper oss att utveckla saker, menade Morgan.

Hur många kramar finns det i världen

Sjölins Smide 1921

År 1919 köpte Morgans morfar Lars Bergström från Ytterhavra en tändkulemotor, en så kallad ”Jättendaling”. Denna motor tillverkades och sattes ihop i en liten ort som heter Jättendal, mellan Hudiksvall och Sundsvall. Motorblocket till dessa motorer gjöts av ett företag som heter Sjölins Smide i Hudiksvall.

– Idag tillverkas inga tändkulemotorer längre i Jättendal, men Sjölins Smide finns kvar. Företaget har utvecklats i takt med tiden och verksamheten har förändrats, men man håller fast vid smide, sade Morgan.

Idag är det dock en annan typ av smide än det var i början av 1900-talet, nu tillverkar man olika stålkonstruktioner till industrin.

– Den här insikten Sjölins Smide haft har ju varit framgångsrik naturligtvis och i år firar företaget sitt 130-års jubileum. Oavsett vilken bransch man är i så är ju den insikten viktig, fortsatte Morgan.

– Industrin har genomgått en stor förändring sedan min morfar köpte tändkulemotorn. Det räcker att titta 30 år bakåt så är skillnaden markant. Vi på Monitor måste följa industrins ständigt nya krav på affärssystem. Vi har funnits på marknaden i mer än 30 år och under hela tiden har vi haft fokus på utveckling. Jag påstår att vi varit rätt så snabba i omställningarna när det kommit nya krav på funktionalitet och teknik. Under de här 30 åren har det hänt otroligt mycket vad gäller den tekniska sidan, konstaterade Morgan.

Morgan fortsatte att berätta om en rapport framtagen av KPMG, som det stod en artikel om i Computer Sweden och som handlar om vad företagen tycker om sina ekonomisystem. I den rapporten kan man bl.a. läsa att kunderna anser att den största utmaningen är att påverka affärssystemsleverantörerna och det bör man ta åt sig av. Man kan också läsa att MONITOR fick bäst betyg av de affärssystem som var med i jämförelsen.

– Och det är klart, det är vårt viktigaste uppdrag att ta till oss det ni som användare önskar eller kräver. Vi har satsat, vi satsar och vi kommer att satsa mycket stora resurser på utveckling. Ungefär hälften av företagets 110 anställda jobbar med utveckling, sade Morgan.

KPMG

Morgan informerade att man fångat upp att kunderna i allt större utsträckning vill kunna sammanställa information bättre i MONITOR, det kan vara i ett enskilt bolag eller en hel koncern.

Informationsatkomst

Han fortsatte att berätta att på seminariet kommer version 7.5 av MONITOR att visas, och som innehåller små enkla förbättringar som underlättar och effektiviserar det vardagliga jobbet. Men att också lite större nyheter kommer att presenteras, som t.ex. informationsåtkomst från ett eller flera bolag.

– Vi på Monitor vi har ett syfte med alla våra investeringar, precis som Lars Bergström från Ytterhavra hade hade då han skaffade sin tändkulemotor 1919, nämligen att effektivisera och förbättra och därmed stärka er konkurrenskraft och självklart vår egen, menade Morgan.

Morgan avslutade sitt inledningstal med att visa en film om den där ”Jättendalingen”, just den motor som hans morfar Lars Bergström hade haft i sin ägo en gång i tiden. Se gärna den filmen här

Efter Morgans inledning visades nyheter i version 7.5 av MONITOR. Därefter var det dags för lunch. Efter lunchen hölls det minikurser i MONITOR under två tillfällen. På fredagen hölls även samma minikurser vid ett tredje tillfälle, lika som förra året.

Sista punkten på programmet för dagen var årets gästföreläsare PG Wettsjö, som höll en mycket underhållande föreläsning om personlig kommunikation och service.

PG besitter verkligen retorikens gåva och skulle nog kunna få det tråkigaste ämne att bli hur underhållande som helst! Se här ett klipp på Youtube från en annan av hans föreläsningar.

PG bedriver även utbildningar inom olika områden och som författare har han givit ut flera böcker.

PG Wettsjö

Mingel

Liksom tidigare år blev det därefter tid för lite mingel på terrassen, innan alla seminariedeltagare återvände till sitt hotell eller hem för att byta om inför middagen. Personalen på Kulturhuset förvandlade under tiden föreläsningssalen med dess gradänger till en festlokal.

Middagen brukar alltid vara en riktigt trevlig fest och en härlig avslutning torsdagens program. Alla seminariedeltagare, personal från Monitor plus ett antal inbjudna gäster var uppklädda och förväntansfulla inför denna begivenhet. Som brukligt serverades en välkomstdrink och det gavs tillfälle för mera mingel innan alla satte sig till bords för en trerätters middag.

Värd för kvällen var Fredrik Swahn som underhöll med sång och musik och såg till att involvera publiken i sina nummer.

Fredrik är känd från att bl.a. ha tävlat i Melodifestivalen 1993, varit programledare i SVT:s barnprogram Bolibompa och medverkat i Så ska det låta (han har även haft en roll i filmen Göta Kanal 2).

Lite senare på kvällen äntrade Patrik Isaksson scenen och fortsatte underhållningen under middagen. Han spelade många av sina kända men även mindre kända låtar.

Kvällen avslutades med dans till Hermansson & Rask.

Patrik Isaksson

Fredagen inleddes med ”10 Snabba” i MONITOR och föreläsningen gav åhörarna tio tips som gör MONITOR-användarens vardag lite mer effektiv. Därefter tog det tredje och sista minikurs-tillfället vid.

Som avslutande punkt på användarseminariet visades en större nyhet som heter ”MONITOR Beslutsstöd”. Det är ett fristående program som följer med som standard i MONITOR och används för informationsåtkomst och analys av data från ett eller flera företag i MONITOR.

Därefter summerade Morgan Persson årets användarseminarium i Hudiksvall och sen var det dags för lunch innan alla besökarna styrde kosan hemåt.

Åhörarmaterial och bilder

Här finns åhörarmaterial och bilder från seminariedagarna och middagen