Läs gärna "Veckans tips" i vårt användarforum forum.monitor.se....

Läs gärna "Veckans tips" i vårt användarforum forum.monitor.se....

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor 2012 i Jönköping, den 6-9 november 2012. Vi finns i monter: B01:42

Välkommen att besöka oss på Manufacturing & Automation Expo i Stockholm, den 23-26 oktober 2012. Vi finns i monter: A30:02

Välkommen att besöka oss på Forum Affärssystem i Stockholm, den 15 oktober 2012. Vi finns i monter: D5

Välkommen att besöka oss på Den Tekniske Messen i Fornebu i Norge, den 25-28 september 2012. Vi finns i monter: J07

Välkommen att besöka oss på underleverantörsmässan Alihankinta i Tammerfors i Finland, den 18-20 september 2012. Vi finns i monter: A801

Av Michael Pedersen, Monitor.

Så var 2012 års användarseminarium i Hudiksvall till ända, det 26:e i ordningen! Vi fick se nyheter i kommande MONITOR 7.4 och vi bjöds på minikurser inom olika områden i MONITOR. Lars-Johan Jarnheimer berättade underhållande om sina erfarenheter och framgångar som ledare. På kvällen blev det återigen en härlig feststämning med middag och underhållning.

Till årets användarseminarium i Hudiksvall kom ca 200 besökare, vilket får anses mycket bra då det även hölls ett endagsseminarium i Borås den 29 augusti vilket lockade ca 100 besökare.I Hudiksvall fanns utvecklare, säljare och supportpersonal på plats under de två dagarna, för att besökarna skulle få möjlighet att träffa personalen och ställa frågor.

Nytt för i år var att det gavs lite mer tid på torsdagsmorgonen att kunna träffa Monitors supportpersonal, utbildare och säljare samt att olika minikurser var tillbaka på programmet.

Det fanns även tre montrar där besökarna under rasterna kunde se mobila lösningar (MONITOR Mobile och MONITOR PDA), MONITOR Webb – Shop samt MONITOR Webb – EFH.

Morgan Persson, vd på Monitor, höll inledningen till seminariet och pratade bl.a. om hur Copernicus och senare Galileo Galilei, utifrån sina observationer på 1400-talet och 1500-talet, kom fram till den då annorlunda idén om en världsbild där jorden kretsade runt solen.Den katolska kyrkan som hade makten på den tiden predikade ju läran att jorden var världsalltets centrum och att solen kretsade runt jorden.Galileo Galilei vågade – trots katolska kyrkans förbud – ändå att publicera läran om den nya världsbilden i en bok, vilken skapade kaos.

Det slutade ju med att Galileo hamnade i inkvisitionens domstol och blev tvungen att avsvära sig den felaktiga läran. Galileo dömdes till livstids fängelse för detta hemska brott och fick sitta i husarrest resten av livet.

Att komma med nya idéer som inte går i linje med den allmänna uppfattningen är som sagt inte alltid enkelt. Det är lätt att mötas av motstånd och skepsis. Åke Persson, grundare och ägare av Monitor, har ofta kommit med nya och annorlunda idéer och vågat göra saker på annat sätt.

Morgan berättade om dokumentärfilmen ”Experimentet” som gick på SVT2 i vintras och som handlade om vinstökningsdelningssystemet på Monitor. I filmen berördes det hur Åke alltid gjort på ett annat sätt och det har präglat Monitor ända sedan starten i början på 80-talet. Vinstdelningen är väl en av de mer spektakulära sakerna där Åke gjort på ett annat sätt.

På Monitors utvecklingsavdelning gör man också på ett annat sätt; utvecklare och programmerare jobbar nämligen regelbundet även på supportavdelningen. Detta gör man för att utvecklarna ska få kontinuerlig kundkontakt och för att våra kunder vid behov ska kunna få tala med personal på utvecklingsavdelningen.

I början av 80-talet var MONITOR unikt; det gick redan då att skapa både artikel och beredning i samma bild. Effektivt och rationellt och idag en självklarhet för alla som jobbar med beredningar i MONITOR. - Att effektivisera har alltid legat i fokus allt sedan starten och vi fortsätter på den vägen. Det dagliga användandet ska vara rationellt och roligt, däri ligger MONITORs styrka och där vill vi bli ännu bättre, menade Morgan.

Morgan pratade dessutom om den rapport som konsultföretaget KPMG publicerade i våras, som handlade om vad företagen tycker om sina ekonomisystem. 375 ekonomichefer och redovisningschefer hade tillfrågats. MONITOR fick som bekant bäst betyg i den rapporten och det skrevs en artikel om detta i Computer Sweden.

Enligt rapporten tyckte de tillfrågade att den största utmaningen var att kunna påverka affärssystemleverantörerna. - Det där är viktigt och däri ligger vår utmaning så att vi även i framtiden ska kunna leverera en konkurrenskraftig produkt och ge er en förstklassig service, sade Morgan. Läs hela rapporten här (PDF).

Morgan berättade avslutningsvis att företaget aldrig lagt ned så stora resurser och ett så stort arbete på utveckling som det görs just nu. Ungefär 2/3 av personalstyrkan jobbar idag med utveckling och kundsupport, och ytterligare satsningar inom dessa områden kommer att göras.

Efter Morgans inledning var det dags att få ta del av de större nyheter som tillkommit i version 7.4 av MONITOR. Stefan Olsson och Jonas Långberg från Monitor berättade dessutom om vilka releasetidpunkter som gäller för versionen.De nyheter som presenterades finns att läsa i två PDF-dokument längst ned på sidan.

Johan Holmsten och Örjan Brolin från Monitor tog vid och berättade om fler nyheter som tillkommit i version 7.4. Därefter var det dags för lunch.

Minikurser var nästa punkt på programmet. Kurserna var uppdelade i de fem olika områdena; ”Rapporter och nyckeltalsuppföljning”, ”Ekonomitips”, ”Metoder för behovsplanering”, ”Effektivisera din Verkstadsinformation” samt ”Kom igång med Säljstöd”. Minikurserna hölls vid två tillfällen på torsdagen och ett tillfälle på fredagen, vilket gjorde det möjligt för besökarna att vara med på totalt tre olika minikurser under seminariets två dagar.

Sedan var det dags för årets gästföreläsare Lars-Johan Jarnheimer. Han är mest känd som f.d. vd för Comviq och Tele2, samt Comviqs reklamfilmer som han deltog i på 90-talet. Han har tidigare även arbetat på IKEA och Hennes & Mauritz.Lars-Johan pratade om kundfokus och kundorientering. Han menar att alla chefer ställer upp på att man är kostnads- och kundorienterade, fast på olika skalor. Framgångarna för IKEA och HM beror enligt Lars-Johan på ett otroligt intresse för kunden och det som händer ute på golvet och att finnas nära kunden.

Lars-Johan berättade bl.a. om då Jan Stenbeck ringde honom och erbjöd honom att arbeta som vd på Comviq. Han kom till en helt ny värld, en bransch där ingenjörerna bestämde och kunden togs för given. – Det måste vara marknadsavdelningen som talar om för oss vad som ska säljas och inte tvärt om, menade Lars-Johan. Ingenjörerna i bolaget tyckte att mobiltelefoner var så mycket mer tekniskt avancerade och inte alls som att sälja byxor.  Sin stora behållning från tiden som vd på Comviq var erfarenheten av förändring av en ingenjörsstyrd företagskultur till en kundorienterad dito; att det tar mycket energi och är svårt. Lars-Johan avslutade sitt föredrag med budskapet att har man bara fokus på kunden så löser sig det mesta!

Efter Lars-Johans föredrag blev det tid för lite mingel på terrassen, innan besökarna allteftersom återvände till sina hotell eller hem för att byta om inför kvällens middag.

På kvällen samlades alla seminariebesökare och inbjudna gäster, festklädda och förväntansfulla inför de begivenheter som väntade.En välkomstdrink serverades och därefter satte sig alla till bords för att äta middag och lyssna på underhållningen. Som brukligt bjöds det på en trerätters middag på Monitors användarseminarium.
Kvällens konferencier var Cia Olsson som är en känd artist från orten.Cia framförde även tillsammans med Morgan Persson en sketch som lockade till skratt.Nästa framträdande stod sedan Jens Kristenssen och Östen Eriksson för. De spelade några av sina folkkära låtar från Östen me’ resten-repertoaren och blandade musik med vitsar och historier.
Kvällens huvudnummer var show- och partybandet ”Ständut Blakk”, som spelar covers, egna låtar och gör egna tolkningar av andra välkända hits. Bandet äntrade scenen och drog igång med fullt ös.Ständut Blakk fick verkligen gästerna med på noterna, alla stod upp och applåderade och en del kunde inte låta bli att dansa på ytorna mellan borden och framför scenen.Efter Ständut Blackk tog kvällens DJ över och det blev dans som pågick ända in på nattkröken.

På fredagen inleddes seminariet av Kjell Westman från Monitor som informerade om MONITOR Webb – Shop. Se mer information om MONITOR Webb – Shop i det separata produktbladet under länken längst ned på sidan.

Efter tredje passet med minikurser, visade Johan Holmsten de nyheter som tillkommit i MONITOR Mobile. Se mer information om nyheterna i MONITOR Mobile i det separata produktbladet under länken längst ned på sidan.

Vd Morgan Persson summerade avslutningsvis årets användarseminarium i Hudiksvall och hälsade alla hjärtligt välkomna till 2013 års användarseminarium. Därefter blev det utdelning av presenter och lunch.

Nyheter och produktblad

Nyheter i MONITOR 7.4 (del 1)
Nyheter i MONITOR 7.4 (del 2)
Produktblad – MONITOR Mobile
Produktblad – MONITOR PDA
Produktblad – MONITOR Webb – Shop
Produktblad – MONITOR Webb – EFH

Nyhetsbrevet, åhörarmaterial och foton

Klicka här för Nyhetsbrevet, åhörarmaterial samt foton från seminariet!*

* Observera att lösenord krävs (samma som till supportsidorna) för tillgång till materialet.