Av Michael Pedersen, Monitor 

Så var 2011 års användarseminarium till ända. Under de två dagarna bjöds på information om nyheter i kommande MONITOR 7.3 och tillfälle gavs att diskutera hur man bäst tillämpar MONITOR. På kvällen blev det en härlig feststämning då det bjöds på både middag och underhållning.

Hela användarseminariet var välarrangerat och var liksom tidigare år välbesökt, ca 200 besökare fanns på plats. Precis som de senaste åren var även Monitors support på plats under de två dagarna för att besökarna skulle få möjlighet att träffa supportpersonalen och ställa frågor under rasterna. Givetvis svarade supporten som vanligt på frågor i telefon från kunder som ringde supportnumret.

Det fanns som brukligt datorer uppställda med MONITOR 7.3 installerat, så att besökarna kunde testa och provköra den nya versionen.

Några av Monitors samarbetspartners fanns även på plats i egna montrar. Det var Cadcraft som svarade på frågor om CAD-kopplingar mot MONITOR, Readsoft som svarade på frågor om tolkning av fakturor som scannas in i MONITOR, samt Delacroy som svarade på frågor om Balthzar maskinrapportering mot MONITOR.

Morgan Persson, VD på Monitor, höll det inledande föredraget till seminariet och berättade om en markägare i skärgården utanför Hudiksvall, som hade brutit sin egen väg till sin stuga i ett stugområde trots att det redan fanns en väg dit. Vi gör alla våra vägval, ibland är det viktigt att samverka och dela på resurser, men det finns också lägen då det gäller att bryta sin egen väg.
Ibland görs fel vägval, Nokias dåvarande utvecklingschef uttryckte sig så här om Apples första iPhone då den lanserades:
this is a lousy phone”. Det vägval som Nokia sedan gjorde har ju visat sig vara en rejäl felbedömning och som orsakat att Nokia förlorat sin ledande position som tillverkare av smarta mobiler.

Morgan fortsatte att förmedla budskapet om hur viktigt det är att vi på Monitor gör rätt vägval och fokuserar på rätt saker i utvecklingsarbetet av MONITOR och att det är avgörande för företagets fortsatta existens. Det är mycket viktigt att lyssna på de synpunkter och förslag som ni kunder har när det gäller utveckling och förbättring av MONITOR. Utvecklarna sitter t.ex. på supporten en dag i veckan för att få direkt kundkontakt och återkoppling på saker som kan förbättras. Utbildarna fångar upp kundernas idéer och synpunkter, som tas om hand på bästa sätt och vidarebefordras till berörd avdelning. Konkurrentbevakning är ett annat viktigt inslag i utvecklingsarbetet. Allt det här tillsammans styr eller påverkar våra vägval, sade Morgan. Ibland utnyttjar vi redan bruten väg, ibland väljer vi, likt markägaren härute i skärgården, att bryta vår egen. För ibland kan det vara som ordspråket säger: ”Den som följer andras vägar finner blott tomma skattgömmor”.

Morgan berättade om de stora resurser som vi lägger på forskning och utveckling, det gäller att hela tiden ligga i framkant och lyssna på vad marknaden önskar eller kräver. Ungefär halva personalstyrkan jobbar med utveckling och anpassningar. De senaste åren har stort fokus lagts på gränssnitt mot andra system, integrationer mot olika EDI-system, CAD-system, lagerautomater, smarta mobiler, m.m.

”MONITOR-till-MONITOR” är ett unikt koncept som vi tror mycket på och vi ser att många av er använder den funktionen flitigt, sade Morgan. Vi lägger nu in en växel till i det konceptet och vår strävan är att stora leverantörer av produktionsmaterial skall kunna köra MONITOR-till-MONITOR, även om de inte har MONITOR som affärssystem.

1974 grundades företaget av brodern Åke Persson som idag äger företaget till 100%. 1982 levererades de första MONITOR-systemen. Allt sedan 1982 har omsättningen ökat utan avbrott, antalet MONITOR-användare har växt, antalet anställda har blivit fler och vinsten har stigit.

Idag är Monitor den ledande affärssystemleverantören på den Svenska marknaden när det gäller tillverkningsindustrin, konstaterade Morgan och sade: ”Vi har för avsikt att behålla den ställningen, vi har för avsikt att förstärka den! För att göra det måste vi bli ännu bättre – i alla led!”.

DataDIA gjorde en undersökning ang. nyförsäljning och kundnöjdhet. Resultatet av undersökningen bygger på svar från 3 773 IT- och Ekonomiansvariga bland företag och organisationer i Sverige, med 50 anställda eller fler. Nyförsäljningen gäller 2010 och de första 4 månaderna 2011. Vi kan notera att MONITOR ligger tvåa efter SAP, men om man tittar på vår målgrupp, tillverkande företag, så är vi helt klart på första plats eftersom vi säljer enbart till den tillverkande industrin, sade Morgan.
MONITOR fick medelbetyg 3.97 på en 4-gradig skala. Vi känner oss givetvis stolta för det, men inte helt nöjda. Vi vet att det alltid finns saker är förbättra och den drivkraft som vi har måste hela tiden finnas där för att vi skall behålla vår mycket goda ställning på den Svenska affärssystemmarknaden, sade Morgan. Vi tolkar resultatet av den här undersökningen som att vi gjort många riktiga vägval och att vi har en bra produkt. En produkt som vi gärna gör ännu bättre tillsammans med er, avslutade Morgan. Läs DataDIA’s undersökning i sin helhet här

Efter Morgans inledning tog Jonas Långberg och Stefan Olsson vid och pratade om den generella utvecklingen som skett i MONITOR under året som gått, sedan förra seminariet. De visade ett antal av dessa mer generella nyheterna som kommer i MONITOR 7.3. Nyheterna fanns även att läsa i ett åhörarmaterial*.

* Alla besökare på seminariet får en ”deltagaremapp” med bl.a. åhörarmaterial till varje föredrag. I åhörarmaterialen går det att läsa om alla nyheterna i MONITOR 7.3. Längst ned här på reportagesidan finns en länk till åhörarmaterial, resultat från enkätet och foton från seminariedagarna. En preliminär utgåva av Nyhetsbrevet för MONITOR 7.3 finns också. 

Efter en paus tog Johan Holmsten och Lars-Åke Persson från Monitor vid och berättade om tre större nyheter som kommer inom order/planering. Det är ”Planering med mantid”, ”Orderstyrt inköp och orderstyrd tillverkning” samt ”Produktkonfigurator med variabler”, se mer om dessa intressanta nyheter i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Därefter var det dags för lunchen som serverades i ”Gossip Salonger”, som restaurangen på Stadshotellet numera heter. Till lunch serverades det kycklingfilé med dragonsås, rostad potatis och gräddkokta rotsaker.

Efter lunchen delades besökarna upp i fem olika diskussionsforum inom områdena: Marknad, Inköp och Logistik, Produktion, Ekonomi samt Teknik. I diskussionsforumen kunde deltagarna utbyta erfarenheter och ge varandra tips på olika tillämpningar i MONITOR samt diskutera med experterna från Monitor som modererade forumen. Varje deltagare hade redan vid anmälan till seminariet möjlighet att ange i vilket diskussionsforum de ville delta. Diskussionsforum var en nyhet vid förra årets seminarium som visade sig vara mycket uppskattat och något som deltagarna ville ha mera av. Därför lanserades även ett diskussionsforum på webben i september förra året, som ett resultat av detta. Det diskussionsforumet finns på forum.monitor.se.

Efter fika och rast tog Kjell Westman och Patrik Sundin från Monitor över och visade nyheten ”MONITOR Webb – EFH”, som är en webbaserad version av tilläggsfunktionen Elektronisk fakturahantering (EFH), men som ger en ännu effektivare fakturahantering. Webb EFH är ett webbaserat program som importerar både fakturabilden och det ”tolkade” innehållet på den. Vad är då en tolkad faktura? Det kan vara en pappersfaktura som skannats och tolkats av en tolk man kör själv, som molntjänst, eller en skanningsbyrå som tolkat den. Readsoft var närvarade på seminariet och svarade på frågor kring tolkning av fakturor. Se mer om Webb – EFH i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Årets gästföreläsare var Ola Skinnarmo, som pratade om sina äventyr och expeditioner, om teamwork och mental träning. De erfarenheter och de råd Ola förmedlade är givetvis användbara på ett företag. Ola berättade om hur han ensam skidade ända till Sydpolen från kusten i Antarktis, i temperaturer där -20 var en varm dag. Ola pratade även om den bedrift hans team gjorde när de seglade nordost-passagen till Berings sund med segelbåten ”Explorer of Sweden”. Budskapet var att det går att uppnå stora mål som kan te sig oövervinnliga, genom att sätta upp mätbara delmål och övervinna dessa var för sig. Dessutom, i ett team är det viktigt att kunna ge varandra beröm för olika insatser, hur små de än må vara. Ingen av dessa expeditioner skulle ha varit möjliga att genomföra om de inte gjort på det viset.

Efter Olas föredrag var det dags för lite mingel på Café August och utanför på terassen i Folkets Hus, innan gästerna bröt upp och återvände till sina hotell eller hem för att förbereda sig inför kvällens middag.

Kl. 19 samlades alla igen på Folkets Hus, festklädda och förväntansfulla inför kvällen begivenheter. Det serverades en välkomstdrink och därefter satte sig gästerna till bords i stora salen för att äta middag och lyssna på underhållningen. Som tidigare år bjöds det på en 3-rätters middag. Till förrätt serverades kallrökt laxrulle med räkor och färskost, basilikavinaigrette samt brödkrutong. Till varmrätt serverades det helstekt oxfilé med ugnsrostade primörer, potatisterrine, rödvinssky och grönpepparsmör. Till dessert serverades vitchoklad-pannacotta med rårörda hallon. Efter middagen serverades kaffe och avec.

Lennart Hämäläinen från Iggesundsrevyn inledde underhållningen under middagen, med sin ståupp-show som drog ned många skrattsalvor.

Därefter var det dags för det årliga uppträdandet av rockbandet ”MonitoR”, som består av Jan-Erik Nordström (trummor), Mikael Zell (gitarr) och Stefan Wimo (bas). MonitoR återuppstår och uppträder ”on tour” bara en gång per år, och det är på användarseminariet i Hudiksvall. Bandet delade dessutom ut en exklusiv t-shirt till några lyckliga deltagare.

Uppträdandet inleddes med ett Black Sabbath trumintro, bestående av delar från ”Sabbath Bloody Sabbath” och ”Sweatleaf”, som övergick till låten ”Saturday nights alright (for fighting)” (Nickelback version). Därefter spelade bandet låtarna ”Highway to hell” (AC/DC) samt ”Lady marmalade” (Patti Labelle).

Sedan MonitoR värmt upp middagsgästerna tog coverbandet De Sotos över scenen, bandet inledde med ”Human” (The Killers) och spelade sen ett antal kända rocklåtar.

De Sotos kompade även åt kvällens överaskning Linda Bengtzing, som höll ett mycket bra uppträdande och sjöng flera av sina hitlåtar. Linda fick verkligen igång middagsgästerna som stod alla stod upp och applåderade, och några t.o.m. dansade, under hennes uppträdande. Linda bjöd verkligen på sig själv, hon skrev autografer och ställde upp på fotografering tillsammans med flera av middagsgästerna efter uppträdandet, inklusive jag själv, som annars höll i kameran.

Senare på kvällen bjöds det upp till dans som pågick ända in på nattkröken.

Fredagen inleddes med information om CAD-koppling mot MONITOR. Denna koppling heter PartLink och är framtagen av Cadcraft i samarbete med Monitor. Cadcraft var på plats och visade tillsammans med Jonas Persson från Monitor hur det fungerar och kunde svara på frågor. Se mer information i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Efter fikarasten visade Örjan Brolin och Olle Bylin nyheter inom Ekonomiområdet. Fokus har legat på att förbättra befintlig funktionalitet inom bl.a. Elektronisk fakturahantering (EFH), Rapportgenerator och Internredovisning. Ett nytt fristående program ”EFH-arkivering” har tagits fram för arkivering av fakturor som scannats in med hjälp av EFH. Se mer information om ekonominyheterna i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Nästa nyhet, som presenterades av Johan Holmsten och Marcus Öhrn, är ett helt nytt koncept som heter ”MONITOR mobile”. Det handlar om en app för smarta mobiler som både kan läsa och uppdatera viss data i MONITORs databas. I ett första skede är funktioner framtagna i appen för de som reser mycket och har behov att komma åt data mobilt, t.ex. säljare. Det går att läsa och uppdatera kundregister, aktiviteter i säljstöd och offerter. Det går även att göra artikelfråga och kundorderfråga. I det första skedet är appen framtagen för Android-baserade mobiler och pekplattor, men planen är att även lansera denna app för Apple iPhone och iPad. Se mer info om MONITOR mobile i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Som sista punkt på seminariet visades en vidareutveckling av konceptet ”MONITOR-till-MONITOR”, med koppling till Tibnor. Urban Pettersson från Tibnor var på plats och demonstrerade detta tillsammans med Morgan Persson och Jonas Långberg från Monitor. Nu kör ju inte Tibnor MONITOR, utan de kör SAP. Det som är nytt är att nu kan de MONITOR-kunder som använder MONITOR-till-MONITOR även skicka sina inköpsorder till Tibnor som xml-fil via e-post. Tibnor kan ta in xml-filen till SAP och där generera sina kundorder. Se mer om denna koppling i åhörarmaterialet under länken längst ned på sidan.

Avslutningsvis summerade Morgan Persson årets användarseminarium och hälsade alla hjärtligt välkomna till 2012 års användarseminarium. Därefter blev det utdelning av presenter och lunch på Gossip Salonger, varefter alla besökarna åkte hem till sitt.

Åhörarmaterial, resultat av enkät och foton

Klicka här för åhörarmaterial, resultat av enkät, nyhetsbrev samt foton från seminariedagarna och middagen!

Observera att det krävs lösenord (samma som till supportsidorna) för tillgång till åhörarmaterialet, enkätresultatet och fotona.